© www.ahajans.com.tr

FERİHA AYDIN YAZDI SAĞLIKLI KİLO VERMEK

SAĞLIKLI KİLO VERMEK


Hepimiz ideal kilo ya ulaşabilmek için hayaller kurarız. İçine giremediğimiz kıyafetin provasını yaparız. Üç aşağı beş yukarı derken diyete başlarız. Diyet deyince stres basar bir çoğumuz başlamadan bırakırız yada erteler dururuz. Çünkü düşünmek bile baskı yapar , yasaklar ise yeme isteğini artırır. İradesi güçlü olanlar  istediği kiloya ulaşınca rehavete kapılıp tekrar yemeye başlayabilir, diyet ile verilen kilolar ve daha fazlası tekrardan geri alınabilir. Kilo vermeye niyet edince öncelikle doktorunuza başvurarak  gerekli  tahlilleri yaptırarak herhangi bir tıbbi rahatsızlık varmı diye muayene olmalıyız.

Troid hormonu  eksikliği, Şeker ve insülin direnci gibi diğer kilo vermeye engel olabilecek hastalıklar varsa gereken tedaviler mutlaka  yapılmalıdır.Ayrıca B12 vitamini  ve demir eksikliği, D3 vitamini gibi hayati önem taşıyan vitamin ve mineraller hormon değerleri  normal sınırlarda olmalıdır. Herşey yolunda  ise sağlıklı beslenerek zayıflamaya niyetlenmek iyi bir başlangıç olacaktır. Diyetteyim diye değil ,sağlıklı besleniyorum diye düşünmeliyiz. Bilinçaltımız açlıkla mücadele planı yaparak yorulmaz, neyi ne kadar yiyebilirim diye beyne mesaj ilettiği için psikolojik olarak süreci  pozitif yönden destekler.Kilo aldıran yiyecekleri zaten zamanla en aza indirip ,sağlıklı olanı tercih edeceğimiz için alışkanlıklarımız da değişecektir. Mide çok yemeye alıştığı için ilk başlarda az ile yetinmeyip sizden daha çok yemenizi isteyebilir.Tokluk hissi hemen oluşmayabilir ,zaman ve sabır gereklidir.Çünkü hormonların dengelenmesi bazen gecikir birkaç ayı bulabilir. Açlık hissi gelince, glisemik indeksi düşük meyve sebze ve lifli gıdalar, protein içeriği yüksek bakliyat ve et türleri, çiğ kuruyemişler uzun süre tok kalmamıza yardımcı olur.

Şekerli ve unlu gıdalar  kan şekeri seviyesini aniden yükselttiği ve bir sonraki öğüne daha çok açlık hissi verdiği için uzak durulması yada mümkün olduğunca en aza indirilmesi gereklidir.Yeterli miktarda ve zamanında su içmek çok önemlidir. Aktif bir yaşam tarzımız yoksa, en azından günlük 20-30 dakikalık kısa yürüyüşler  yapmalıyız.Şok diyetlerden ,tek tip beslenmeye dayalı kürlerden uzak durmalı ve diyet çaylarını bilinçsiz şekilde içmemeliyiz. Kısa sürede verilen kilolar bedendeki kas ve yağ dengesini bozar. Yağdan değilde kastan verilen kilolar kendimizi güçsüz ve isteksiz hissettirir.

Motivasyonumuz düşer. Kas kaybı ile vücutta sarkmalar meydana gelir. Bunu engellemek için dengeli ve bilinçli zayıflamak çok önemlidir. Bazen şok diyetler geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Haftada bir yada iki gün sağlıklı olanlar için ,aralıklı olarak oruç  tutmak, detoks etkisi yapacak, vücuttaki atık  maddeleri atmamız kolaylaşacaktır.Bazen tok olduğumuz halde yemek yemek isteriz yiyerek mutlu olacağımızı düşünerek bedenimizi yorarız. Psikolojik açlık ile baş edebilmek için irademize sahip çıkmalıyız. Bedenimiz tokluk sinyali verir ama duyamayız. Stres herkesde farklı etki yapar, genellikle aşırı yemeye yönelerek rahatlamaya çalışırız. Bunu hissettiğimizde ilgi alanımızı başka konulara yönlendirme yapmalıyız. Yemek ile ilgili konuşmak ,sürekli yemek videoları izlemek  iştahımızı artırır. Başka işlerle meşgul iken yemek yemeyi daha az düşünürüz. Ayrıca alışverişe tok olarak çıkmalıyız, herşeyi alıp yeme isteğimiz bizi fazladan tüketime zorlar. Buraya kadar kişinin dikkat etmesi gereken noktalar ve yapması gereken genel konulardan bahsettik.


Enerjimiz bazen kendi kendimizi döndürmeye yetemez hale gelir, Stresli olduğumuzda  yada hastalık durumunda enerjimiz düşer ve dengemiz bozulur, özellikle mide çakrası dengede değilse kişide kilo alma yada alamama durumu ortaya çıkar.Aşırı yeme yada iştahsızlık midemizdeki enerji dengesinin bozulmasının sonucunda kaçınılmaz olur.
Bu durum bazen çocuklukta yada sonraki yaşlarda yaşanılan travma kaynaklı gelişebilir.Öncelikle travma terapisi ile bu durum çözüme kavuşturulmalı ,bilinçaltındaki olumsuz düşünceler olumluya dönüştürülmelidir. Biyoenerji ile enerji dengelenir.Kendimizi kontrol altına alabilmemiz ve iştahımızı tetikleyen durumlarda irade koyabilmemize destek olur. İdeal kiloyu koruyabilmek için de enerji desteği alınabilir. Ruhsal dalgalanmaları daha kolay atlatmak, kilo kontrolünü elinde tutmaya yardımcı olur.

FERİHA AYDIN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER