Tarlasız traktörsüz 40 günde 10 ton hasat: Siparişlere yetişemiyor
TARIM HABERKurduğu serada yıl boyu hasat yapan Ömer Çelik, kıvırcık, lolorosso, endivyen cinsi marullar ile fesleğen, nane ve kuzu kulağı yetiştiriyor. Turizmciliği bırakıp topraksız tarıma başlayan girişimci, ayda 10 tona yakın ürün alıyor.
Muğla'da uzun yıllar tekne ve yat turizmciliği yaptıktan sonra tarımsal üretim hayaline yönelen Ömer Çelik, Kocaeli'de 5 dönüm üzerine kurduğu topraksız tarım serasında yıl boyunca yeşillik üretimi gerçekleştiriyor.
Yaklaşık 10 yıl boyunca Göcek'te tekne ve yat turizmi yapan 45 yaşındaki Çelik, hayali olan tarım sistemini kurmak için araştırmalarının ardından Gebze ilçesine bağlı Ovacık köyünde 5 dönüm arazi kiraladı.
Arazide kurduğu topraksız serada kıvırcık, lolorosso, yeşil gül, kırmızı gül, endivyen, kırmızı endivyen cinsi marulların yanı sıra fesleğen, nane ve kuzu kulağı yetiştiren Çelik, ürünlerini İstanbul'daki restoran ve otellere ulaştırıyor.
Çelik, tarım çalışmalarını çok araştırdığını ve tam teşekküllü sera kurduğunu, 40 günlük sürede ürün alabildiklerini söyledi.
Ayda yaklaşık 10 ton hasat yaptıklarından bahseden Çelik, "9 çeşit yeşillik üretimi yapıyoruz. İstersek daha da arttırabiliyoruz. 68 bin ürünümüz şu anda ekili, gün içerisinde yaklaşık 400 kiloya kadar hasat yapıyoruz. Yıl içinde 10 kez hasat gerçekleştiriyoruz." dedi.
Bu tarz seraların İstanbul'un sebze ihtiyacının yüzde 3'ünü karşıladığını, onun için sadece İstanbul'a çalıştıklarını aktaran Çelik, "Burası 5 dönüm, topraklı tarım yaparsak bize 50 dönüm yer lazım yani 10 katı yer lazım ki bu kadar ürün alabilelim senede. Topraklı tarıma nazaran yüzde 90 oranında daha az su harcıyoruz. İlaç kullanmıyoruz." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir